Thursday 31 January 2013

Boston Cheese Cake by Emelyn Gemina

Boston cheese cake by emelyn gemina

Vanilla sponge cake 9":

A
5 biji telur
150g gula

B
120g tepung

C
80g melted butter
1 sk esen vanila

Cara2 membuat sponge cake:
1. Pukul bahan2 A hingga kembang & gebu.
2, Masukkan bahan B, kaup balikkan hingga sebati.
3. Masukkan pula bahan2 C, gaul rata.
4. Bakar pada suhu 160 C selama 30 minit.
5. Sejukkan sepenuhnya & potong 20mm tipis, ketepikan.

Bahan2 cheesecake:

A
150ml fresh milk
20g gula
3 biji kuning telur
20g tepung jagung

B
250g cream cheese

C
1/2 biji parutan kulit lemon
130ml whipping cream

D
2 sb tepung gandum
60g sultanas (kismis)

E
3 biji putih telur
60g gula
1 sk jus lemon

Cara2 membuat cheesecake:
1. Didihkan 100ml fresh milk dari bahan A bersama dengan gula. Kemudian masukkan baki fresh milk tadi, kuning telur & tepung jagung. Masak hingga pekat, ketepikan & sejukkan.
2. Pukul cream cheese hingga lembut. Masukkan bahan A yang telah di sejukkan tadi. Kemudian masukkan bahan C, gaul rata.
3. Masukkan pula bahan D, gaul sebati.
4. Pukul bahan E hingga kembang & bertanduk. Kaup balikkan dengan adunan tadi hingga sebati.
5. Sediakan loyang bersaiz 9", alaskan dengan kertas minyak, masukkan span kek yang telah di potong tadi. Kemudian, tuang adunan cheesecake atasnya.
6. Masak guna water bath pada suhu 150 C selama 2 jam. Bila kek masak, segera keluarkan dari acuan & hidangkan.


Selamat mencuba....

No comments:

Post a Comment