Boston
cheese cake by emelyn gemina
Vanilla
sponge cake 9":
A
5 biji telur
150g gula
B
120g tepung
C
80g melted
butter
1 sk esen
vanila
Cara2
membuat sponge cake:
1. Pukul
bahan2 A hingga kembang & gebu.
2, Masukkan
bahan B, kaup balikkan hingga sebati.
3. Masukkan
pula bahan2 C, gaul rata.
4. Bakar
pada suhu 160 C selama 30 minit.
5. Sejukkan
sepenuhnya & potong 20mm tipis, ketepikan.
Bahan2
cheesecake:
A
150ml fresh
milk
20g gula
3 biji
kuning telur
20g tepung
jagung
B
250g cream
cheese
C
1/2 biji
parutan kulit lemon
130ml
whipping cream
D
2 sb tepung
gandum
60g sultanas
(kismis)
E
3 biji putih
telur
60g gula
1 sk jus
lemon
Cara2
membuat cheesecake:
1. Didihkan
100ml fresh milk dari bahan A bersama dengan gula. Kemudian masukkan baki fresh
milk tadi, kuning telur & tepung jagung. Masak hingga pekat, ketepikan
& sejukkan.
2. Pukul
cream cheese hingga lembut. Masukkan bahan A yang telah di sejukkan tadi.
Kemudian masukkan bahan C, gaul rata.
3. Masukkan
pula bahan D, gaul sebati.
4. Pukul
bahan E hingga kembang & bertanduk. Kaup balikkan dengan adunan tadi hingga
sebati.
5. Sediakan
loyang bersaiz 9", alaskan dengan kertas minyak, masukkan span kek yang
telah di potong tadi. Kemudian, tuang adunan cheesecake atasnya.
6. Masak
guna water bath pada suhu 150 C selama 2 jam. Bila kek masak, segera keluarkan
dari acuan & hidangkan.
Selamat
mencuba....
No comments:
Post a Comment